Què i per què?

Som un grup de persones de Cerdanyola del Vallès que ens hem autoorganitzat per comprar, conjuntament, productes per al nostre propi consum. Els proveïdors dels productes els triem a partir d’uns determinats criteris que compartim i consensuem.

ORGANITZACIÓ I FUNCIONAMENT INTERN

Fer funcionar la cooperativa comporta tot un seguit de tasques de gestió quotidiana que fem entre totes les persones que hi formem part, de manera que és un requisit imprescindible comprometre’s amb alguna tasca i fer-se’n responsable. El temps que cal dedicar-hi varia, però com a mínim s’ha de contar amb una tarda a la setmana per recollir els productes, la participació a les assemblees i el derivat de la comissió a la que es pertanyi.

Funcionament:
  • tant l’organització com la distribució de la feina la decidim de forma col·lectiva i assembleària.
  • les comandes les encarreguem per tot el mes (tret d’alguns productes) mitjançant uns formularis que pengem al web.
  • la comanda bàsica és una cistella “tancada” de verdures que ens subministra directament la persona que les produeix, és a dir, no triem les verdures que volem, sinó que arriben les que corresponen a la collita de cada moment de l’any. El pagès ens duu tantes cistelles com li hem encarregat, totes amb el mateix contingut.
  • el preu de la cistella es fix, no depèn del que hi ha, sinó que es pacta prèviament i és igual tot l'any. Amb això volem contribuir a facilitar poder viure del treball de la terra tot minimitzant l’impacte econòmic dels incidents que puguin afectar la collita.
  • addicionalment, treballem amb altres productes que sí que podem triar, com ara fruita, pa, oli, productes envasats, etc. que ens subministren diversos distribuïdors.
  • les comandes arriben setmanalment, els dijous, dia que cal anar al local a recollir-les; cada setmana hi ha unes persones encarregades de dur a terme el repartiment dels productes que arriben.
  • l’horari de recollida de les comandes és de 18:30 a 19h.
  • ens hem posat com sostre ser una vintena d’unitats de consum: considerem que un nombre més gran podria dificultar-ne el funcionament i creiem més efectiu el creixement en forma de xarxa. En aquests moments, a Cerdanyola hi som 3 cooperatives, coordinades entre nosaltres.
TASQUES
Depenent del volum de feina que comporta cadascuna de les tasques, se n’encarrega una persona o una comissió:
  • proveïdors: relacions amb el proveïdor corresponent i enviament periòdic de la comanda.
  • repartiment de cistelles: impressió de les comandes de la setmana que li correspon; muntatge de cistelles amb els productes de cada unitat; endreç del local. L’horari és de 18h. fins que s’acaba de recollir.
  • gestió de les comandes: publicació i gestió dels documents web per fer les comandes.
  • relacions externes: coordinació amb altres cooperatives i col·lectius; gestions relacionades amb el local.
  • economia i comptabilitat: pagament als productors; recollida mensual dels diners de les unitats, control dels comptes de les unitats.
  • gestió de membres: BBDD socis/sòcies; manteniment de la llista d’espera; noves incorporacions, baixes d’unitats i liquidació,
  • secretaria: convocatòria i moderació de les assemblees, elaboració de les actes.
PRINCIPIS
  • consumir productes ecològics, no transgènics i sense utilització de productes químics en la producció i/o elaboració.
  • prioritzar els productes de proximitat, amb la qual cosa s’aconsegueix:
  • o reduir l’ús de carburant per al transport.
  • o minimitzar l’ús d’envasos i objectes amb una curta utilització però molt difícils de reciclar i reutilitzar (llaunes, plàstics, tetrabrics, envasos no reutilitzables...)
  • reforçar i fomentar la pagesia i la ramaderia local.
  • fer del fet de consumir un acte conscient, relacional i crític.
  • caminar cap a la sobirania alimentària, creant alternatives a les transnacionals que monopolitzen el mercat de la subsistència, fan malbé el medi ambient, fomenten la precarietat laboral i trenquen les economies locals.